De Tien: Beste acteurs “Estafette Race”

De-Filmkijker-De-Tien-Beste-Acteurs-Estafette-blogathon

Door vriend Kurt, bezieler van de blog “Kurt Blogt” werd ik genomineerd om mee te doen aan een soort wedstrijd (DE TIEN: BESTE ACTEURS “ESTAFETTE RACE”) waarbij we met een aantal bloggers op zoek gaan naar de 10 beste acteurs van de wereld. Een leuk idee als je ’t mij vraagt en met veel plezier doe ik hier, als groot filmliefhebber, aan mee.

Deze estafette race werd gestart door de blogger Nostra (De Filmkijker). Hij maakte een lijst met namen van acteurs waarvan hij vindt dat zij de tien beste acteurs zijn. Dan gaf hij het stokje door aan een andere blogger die verplicht werd 1 acteur uit de lijst te schrappen en er vervolgens één acteur weer aan toe te voegen.

De regels van Nostra :

 • Wanneer een blogger de update publiceert en jou het stokje overhandigt heb je precies een week om jouw update van de lijst te plaatsen (het liefst zo snel mogelijk natuurlijk, het is per slot van rekening een race). Lukt dit niet, dan ben je gediskwalificeerd en moet een andere blogger worden genomineerd
 • Gebruik het logo van deze estafette race in je post en link naar dit bericht. Ik blijf deze updaten zodat je alle gerelateerde artikelen kan vinden (een link naar het artikel van degene wie je het stokje kreeg is overigens ook makkelijk voor je lezers)
 • Je kan alleen een artikel plaatsen als je daadwerkelijk gekozen bent als de volgende in de race

Hier gaan we dan.

Deze 9 mogen blijven :

Philip_Seymour_Hoffman_2011

Philip Seymour Hoffman

Vooral gekend voor zijn rol in “Capote” die hij op een sublieme manier wist neer te zetten. Deze man zou nog vele awards gewonnen hebben ware hij niet veel te vroeg van ons heen gegaan.

Michael_Fassbender_by_Gage_Skidmore_2015

Michael Fassbender

Een acteur die telkens weer schittert en bij de beste mag gerekend worden van zijn generatie. Ik leerde hem kennen door “Inglorious Basterds” maar hij wist mij het meest te verbazen als de graatmagere IRA-gevangene in “Hunger”

Jake_Gyllenhaal_Cannes_2015

Jake Gyllenhaal

Eventjes was ik aan het twijfelen om Jake van de lijst te verwijderen maar zijn veelzijdigheid als acteur en vooral zijn sterke acteerprestatie in “Brokeback Mountain” hebben mij er van weerhouden om dit te doen. Zijn zus heeft mij trouwens ook al een paar keer weten te bekoren.

220px-Al_Pacino_-_Hummel

Al Pacino

Tja… Al Pacino… Is er iemand op de wereld die het zou aandurven om deze topacteur van de lijst te halen ? Veel woorden ga ik er niet aan vuil maken. Al moet gewoon op deze lijst. Punt.

Joaquin_Phoenix_2014

Joaquin Phoenix

Ik zou niet onmiddellijk aan hem denken mocht ik zelf een top tien samen stellen maar hij is op zijn minst het vermelden waard. Bij het bekijken van de “The Village” was er al iets wat mijn interesse in deze acteur opwekte. En het feit dat ik hem tijdens het bekijken van “Gladiator” met veel goesting een djoef op zijn bakkes wou geven (zelden iemand met zoveel overtuiging een smeerlap zien spelen), toont aan dat deze acteur het publiek beroerd.

Daniel_Day-Lewis,_Jaguar,_Mille_Miglia_2013_cropped

Daniel Day-Lewis

Is er één acteur die meer uitblinkt in method-acting dan Daniel ? Daniel speelt geen personage. Daniel IS het personage. Bangelijk soms om te zien. Ik heb een vermoeden dat zijn medeacteurs tijdens de opnames zelfs nooit de echte Daniel te zien krijgen maar enkel zijn personage. Stel je voor. Wat mij betreft mag hij wel vaker op het scherm te zien zijn.

Picture_of_Marlon_Brando_in_the_late_40's

Marlon Brando

Een fantastisch acteur die zijn plaatsje op deze lijst zeker verdient. Hoewel hij schitterend was in “The Godfather” en “Apocalypse Now”, heb ik toch een voorkeur voor de jongere, rebelse Marlon Brando.

Robert_De_Niro_Cannes_2016

Robert De Niro

De man die in ons in een ontelbaar aantal films liet genieten van zijn magistraal talent als acteur. Helaas ben ik het ook volledig eens met Kurt die terecht opmerkt dat onze vriend Robert zwaar bergaf aan ’t gaan is en het niet zo nauw meer neemt met zijn rolkeuzes. Maar hem uit deze lijst zwieren zou net een stapje te ver zijn, Kurt 😉

220px-Robin_Williams_2011a_(2)

Robin Williams

Eén van mijn favorieten en ik ben verheugd dat Kurt hem heeft toegevoegd. God, wat mis ik hem. Onlangs was ik nog een interview met hem aan het bekijken tijdens de Graham Norton Show. Toen viel het mij voor het eerst op dat deze man wel degelijk geplaagd werd door de demonen van depressiviteit. Vooral gekend door zijn onweerstaanbare humor maar een man die ook verdomd goed kon acteren. “Dead Poets Society” en “One Hour Photo” zijn inderdaad twee pareltjes maar ik vond hem ook steengoed in de door velen verguisde film “Bicentennial Man”.

We nemen afscheid van :

Oscar_Isaac_by_Gage_Skidmore

Oscar Isaac

Toegegeven, Oscar is een goed acteur. Maar hem in de lijst zetten van de 10 grootsten is hem iets te veel eer aandoen. Oscar is minder bekend bij het grote publiek en de grote awards ontbreken (voorlopig) nog op zijn erelijst. Wie weet verdient hij binnen 10 of 20 jaar wel zijn plaatsje op de lijst.

En we zeggen welkom tegen :

Tom_Hanks_2014

Tom Hanks

Het feit dat ik maar 1 acteur mocht toevoegen is een ware marteling geweest. Spontaan kwamen acteurs zoals Jack Nicholson, Denzel Washington, Kevin Spacey en zelfs Brad Pitt (de man kan echt steengoed acteren, dames en heren) naar boven. Toen dacht ik even dat het niet noodzakelijk een Amerikaan of Engelsman hoefde te zijn : Christoph Waltz en Mads Mikkelsen zouden niet slecht staan op de lijst. En dan heb je ook een aantal acteurs waarvan je denkt ”Hmmm, net niet goed genoeg” zoals Tim Robins, Samuel L. Jackson, Tom Cruise, Nicholas Cage, Sean Penn, Leonardo Di Caprio … Wie zou ik kiezen ? Wie bracht mij als acteur aan het lachen ? Liet mij op het puntje van mij stoel zitten ? Bezorgde mij een brok in de keel ? Deed mij met open mond naar het scherm staren ? Kortom, een veelzijdig acteur die zijn plaats in de top 10 absoluut verdient. Ik kon maar 1 naam bedenken : Tom Hanks. In “The Money Pit”, “big” en “A League Of Their Own” bracht hij mij aan het lachen. In “Apollo 13” en “Saving Private Ryan” deed hij mij op het puntje van mijn stoel zitten. “Philadelphia” en “The Green Mile” bezorgden mij een krop in de keel en met open mond zat ik naar zijn acteerprestaties te kijken in “Forrest Gump” en “The Road To Perdition” (ja, Tom kan ook een slechterik spelen). Dus, wat mij betreft hoort deze klassebak in de lijst te staan. Welkom Tom.

Ik ben nog een groentje in het bloggerswereldje en kan de fakkel dus jammer genoeg niet aan een gekend blogger doorgeven. Gelukkig kwam Kurt mij ter hulp en hij gaf mij de namen van enkele bevriende bloggers. Mijn keuze is gevallen op “Wilco Born”. Ik hoop dat mijn nominatie aanvaard wordt en ben benieuwd naar de volgende afvaller en nieuwkomer.

Auteur: plcoyote

Just one of the guys. Echtgenoot, papa, vriend, filmliefhebber, gamer, acteur, regisseur, clown, lawaaimaker, ... Kies maar uit.

17 gedachten over “De Tien: Beste acteurs “Estafette Race””

 1. Boeeeeeeeee 😉 Ik snap de keuze op zich wel, maar anders is het zo een voorspelbare lijst met gevestigde namen. Wij hadden Oscar gekozen omdat hij niet zo bekend is, maar al wel veel films heeft gemaakt. En om een goed acteur te zijn hoef je geen prijzen te winnen. Althans, dat vind ik 😉

  Liked by 2 people

  1. Tja, ik denk dat het onvermijdelijk is dat het een voorspelbare lijst zou of zal worden. Wat die prijzen betreft, ben ik het met je eens maar het is nu eenmaal een bijkomende factor die je niet kan negeren. De beste acteurs gaan net als de beste atleten met de meeste prijzen lopen.

   Liked by 1 persoon

 2. Je hebt het stokje snel overgenomen 🙂 En een terechte keuze, ik gaf eerder ook al aan dat ik het te vroeg vond om hem aan deze lijst toe te voegen en kan me helemaal vinden in Tom Hanks, wat een powerhouse. Dat ene moment bijvoorbeeld in Captain Philips dat hij gered wordt en zonder woorden zoveel emotie weten over te brengen. Fantastisch. Ik zal dit weekend de originele post updaten met links naar alle deelnemers.

  En als je met meer filmbloggers in aanraking wilt komen dan is Filmblogs.nl een mooie start, daar staan de laatste berichten van ze allemaal, elke dag up to date 🙂

  Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s